Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem i kruszoką. W sam raz na małe conieco dla spragnionych słodkości łakomczuchów.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Składniki
- Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła roślinnego
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- Dodatkowo:
- 3 łyżki kaszy manny
- Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
- 200 g dżemu truskawkowego
- 5 łyżek cukru
- Kruszonka:
- 2 pełne łyżki masła
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej
Składniki
- Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła roślinnego
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- Dodatkowo:
- 3 łyżki kaszy manny
- Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
- 200 g dżemu truskawkowego
- 5 łyżek cukru
- Kruszonka:
- 2 pełne łyżki masła
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej

Etapy przygotowania
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym wstawić je do lodówki.
Nadzienie: Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skórki jeśli będzie się ona odrywała i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.
Wykończenie: Wykonać kruszonkę: masło przełożyć do jednego naczynia z cukrem oraz mąką, mieszać jedną ręką aż do całkowitego połączenia się składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rozwałkowane ciasto, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 102

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 143

Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4203

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Ostatnio komentowane przepisy

Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 102

Lekka kolacja. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 143

Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Przyprawy
- Bazylia
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 4203

Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678



Składniki
- Ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła roślinnego
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- Dodatkowo:
- 3 łyżki kaszy manny
- Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 1 pełna łyżeczka miodu, ja użyłam gryczanego
- 200 g dżemu truskawkowego
- 5 łyżek cukru
- Kruszonka:
- 2 pełne łyżki masła
- 5 łyżeczek cukru
- 4 łyżki stołowe mąki pszennej
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto, po czym wstawić je do lodówki.
Nadzienie: Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, obrać ze skórki jeśli będzie się ona odrywała i pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie dodać cukier, miód, dżem truskawkowy i dokładnie wymieszać.
Wykończenie: Wykonać kruszonkę: masło przełożyć do jednego naczynia z cukrem oraz mąką, mieszać jedną ręką aż do całkowitego połączenia się składników.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej rozwałkowane ciasto, posypać kaszą manną a następnie nałożyć masę owocową i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Pychotka ciasto 🍰
wygląda świetnie! z pewnością się skuszę i upiekę
Smaczne ciasto
Mmmmniam! Pyszności :)))