Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Clafoutis z czereśniami"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 167
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 167
Składniki
Czereśnie umyj pod bieżącą wodą, osusz i wydryluj. Przełóż do miski, posyp 1 łyżką cukru, delikatnie przemieszaj. Odstaw, by puściły sok.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj pozostały cukier, cukier wanilinowy, skórkę otartą z cytryny oraz sól i wymieszaj łyżką. Do drugiej miski wbij jajka, ubij mikserem na puszystą pianę. Dodaj ją do suchych składników, zmiksuj. Na koniec wlej śmietankę, całość wymieszaj mikserem (na średnich obrotach) na idealnie gładką, jednolitą masę.
Formę na tartę posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Na dnie ułóż osączone z nadmiaru soku czereśnie i zalej przygotowanym ciastem. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw formę z ciastem, piecz 30-40 min. Gdy lekko przestygnie, wierzch oprósz cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno. Wierzch ciasta możesz posypać płatkami migdałowymi.
70 minut Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie