Do góry

Desery Przepis na:

CRINKLES czyli popękane ciasteczka czekoladowe

CRINKLES czyli popękane ciasteczka czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 693

Dodano:

Odsłon: 1443

dla czekoladoholików

Składniki

  • ¼ kostki margaryny, 150 g gorzkiej czekolady, 1 łyżka kakao, 1/3 szkl. cukru, ¾ szkl. mąki, 2 jajka, szczypta soli,
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier puder do obtoczenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
CRINKLES czyli popękane ciasteczka czekoladowe

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z margaryną, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń