Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cynamonowiec z masą jabłkową"
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 963
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 134
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 126
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14869
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 963
Przepis na uniwersalne mięso, które można zjeść na zimno – do pieczywa, bądź...
Odsłon: 134
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 126
Sałatka wigilijna która od bardzo wielu lat jest obowiązkowa na naszym wigili...
Odsłon: 14869
Składniki
Utrzeć 17,5 dag masła z 17,5 dag cukru na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i 3 łyżkami cynamonu. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mlekiem.
Tortownicę o śr. ok. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 40–45 minut. 2 Obrać 1 kg jabłek.
Po wydrążeniu gniazd nasiennych pokroić w dość grubą kostkę. Proszek budyniowy wymieszać z 5 łyżkami soku jabłkowego i 3 łyżkami cukru.
W rondelku zagotować 350 ml soku jabłkowego z dodatkiem 2 łyżeczek soku cytrynowego. Dodać pokrojone jabłka i gotować razem jeszcze 5 minut. Wlać rozrobiony budyń, gotować minutę. Zdjąć z ognia.
Do masy jabłkowej dodać rodzynki (żeby były aromatyczne i miękkie, można je uprzednio namoczyć w soku cytrynowym) i migdały. Wystudzone ciasto rozkroić wzdłuż na dwa równe blaty. Spodni blat ułożyć ponownie na dnie tortownicy i posmarować masą jabłkową. Przykryć drugim blatem. Wstawić do lodówki na godzinę.
Małe jabłko dokładnie umyć (nie obierać), pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, zrumienić na nim plasterki jabłka. Skropić resztą soku z cytryny. Przełożyć na papierowy ręcznik i delikatnie osuszyć. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym (i ewentualnie z zagęstnikiem).
Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, oprószyć cynamonem. Udekorować zrumienionymi plasterkami jabłek i kawałkami kory cynamonowej.
Czas przygotowania: około 90 minutŹródło: Życie na gorąco