Do góry

Desery Przepis na:

Cynamonowy jabłecznik

Cynamonowy jabłecznik

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19068

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Cynamonowy jabłecznik"

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • kostka masła
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 3 łyżki śmietany 22-proc
  • łyżeczka olejku śmietankowego. 2 kg jabłek (szara reneta)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżeczka cynamonu. Dekoracja: po tabliczce białej i gorzkiej czekolada
  • wiórki kokosowe
  • kilka łyżek mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cynamonowy jabłecznik

Przygotowanie

  1. . Ciasto: zagnieć. Uformuj kulę, włóż do zamrażalnika na godzinę. Farsz: jabłka obierz, pokrój na plastry. Podduś w małej ilości wody z cukrem i cynamonem. Dodaj kaszę mannę i bułkę tartą, wymieszaj.

  2. Ciasto podziel na pół, rozwałkuj. Jeden placek ułóż w blaszce. Włóż farsz jabłeczny, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem, brzegi zlep. Wierzch ponakłuwaj. Piecz około 45 minut w temp. 180-200°C. Ciepłe ciasto udekoruj rozpuszczoną białą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Następnie ozdób stopioną, wymieszaną z mlekiem czekoladą gorzką, robiąc na wierzchu zygzaczki.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń