Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mokra, aromatyczna babka do kawy i na drugie śniadanie.
Bardzo szybka nieskomplikowana przekąska. Smaczna i kusząca, bardzo szybko zn...
Odsłon: 75
Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około...
Odsłon: 224
Bardzo szybka nieskomplikowana przekąska. Smaczna i kusząca, bardzo szybko zn...
Odsłon: 75
Przepis na tą zapiekankę dostałam od szwagierki, która mieszka w Grecji około...
Odsłon: 224
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj miękką margarynę, cukier i cukier puder (zostaw łyżeczkę na posypanie ciasta po upieczeniu).
Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
Sparz cytrynę. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach skórkę i wyciśnij sok.
Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
Utrzyj żółtka z margaryną i cukrem do białości. Ciągle ucierając dodaj sok i skórkę z cytryny oraz wódkę, następnie pianę z białek. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie, stopniowo dodaj mąkę.
Formę natrzyj margaryną, która została na papierze (opakowaniu) i podsyp bułką tartą. Następnie wlej ciasto, a jego wierzch posyp sezamem.
Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw babkę na 15 minut bez otwierania. Potem uchyl drzwiczki i poczekaj aż ciasto trochę przestygnie. Wyjmij babkę z formy i posyp pozostałym cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Desery
Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną
Desery
Sernik na zimno
Desery
Ciasto na biszkoptach z kremem karpatkowym
Arroz doce czyli ryż na słodko
Arroz doce to deser portugalski. deserek na mleku z cynamonem na słodko. Taki...
Odsłon: 111
Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną
Polecam muffinki z kawałkami czekolady, udekorowane bita śmietaną, są pyszne...
Odsłon: 67