Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na czarny kopiec kreta. Ciasto czekoladowe w połączeniu z puszystym kremem śmietankowym wzbogaconym kawałkami czekolady i bananami daje wyśmienity efekt smakowy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8274
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8274
Składniki
Ciasto czekoladowe. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i czarne kakao przesiewamy do miski. Olej i mleko mieszamy razem w jakimś naczyniu. Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera około 8 minut. Wlewam na raz olej z mlekiem i krótko miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy od razu wszystkie suche (wcześniej przesiane) składniki i miksujemy krótko. Ciasto przelewamy do tortownicy na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 180 ℃ przez około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy od razu ciasto z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy ciasto się wystudzi odcinamy z niego wypukłą górę i kruszymy ją do miseczki. Wydrążamy środek ciasta za pomocą łyżki, tak, aby spód miał około 2 cm i zostawiając 1 cm od brzegu. W razie jakichkolwiek wątpliwości zobacz film.
Krem straciatella. Banany kroimy wzdłuż i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekrajamy je w razie konieczności na mniejsze kawałki i układamy na wydrążonym cieście. Pozostałości bananów kroimy w kostkę i odkładamy na chwilę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie miksujemy około 3 minuty kremówkę z mascarpone i cukrem pudrem. Nie ubijamy kremu za długo, bo kremówka się zważy. Wsypujemy posiekaną mleczną czekoladę i gorzkie kropelki czekoladowe. Dodajemy banany pokrojone w kostkę i wszystko razem mieszamy. Krem straciatella wykładamy na banany ułożone w wydrążonym cieście. Najpierw trochę kremu wciskamy między szpary bananów i później resztę kremu nakładamy tak, aby powstała duża kopuła. Posypujemy uprzednio pokruszonym ciastem. Przyklepujemy delikatnie, aby powstała równa górka. Dekorujemy listkami mięty. Wstawiamy czarny kopiec kreta do lodówki i chłodzimy minimum 2 godziny.
Uwagi: - Krem można też zrobić bez żelatyny, ale wtedy trzeba użyć śmietanki kremówki 36% aby krem był stabilny. - Można użyć dowolnej czekolady, grunt, aby była posiekana. Moim zdaniem gotowe kropelki czekoladowe dają fajny efekt wizualny i podczas jedzenia delikatnie chrupią. - Jeżeli lubicie ciasta mocno słodkie to proponuję dodać do kremu więcej cukru pudru.