Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 52
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Składniki
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Odstawiamy mikser i mieszając łyżką powoli dodajemy przesiane przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodą ok 3 godziny. Wystudzamy. Słonecznik prażymy na suchej beztłuszczowej patelni. Upieczony biszkopt dzielimy wzdłóż na dwa placki. 1/4 szklanki wódki rozcieńczamy z 1/4 szklanką wody i nasączamy spód ciasta. Masło ucieramy dodając zimny karmel oraz słonecznik (ok 1/4 szklanki słonecznika odkładamy aby posypać wierzch ciasta). Można wlać odrobinę spirytusu. Gotowym kremem smarujemy nasączony spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszając zostawiamy na piecu do rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta to dolewamy mleka. Wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby je schłodzić. Smacznego!