Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo czekoladowe ciasto
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Odstawiamy mikser i mieszając łyżką powoli dodajemy przesiane przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni.
Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodą ok 3 godziny. Wystudzamy. Słonecznik prażymy na suchej beztłuszczowej patelni.
Upieczony biszkopt dzielimy wzdłóż na dwa placki. 1/4 szklanki wódki rozcieńczamy z 1/4 szklanką wody i nasączamy spód ciasta.
Masło ucieramy dodając zimny karmel oraz słonecznik (ok 1/4 szklanki słonecznika odkładamy aby posypać wierzch ciasta). Można wlać odrobinę spirytusu. Gotowym kremem smarujemy nasączony spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem.
W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszając zostawiamy na piecu do rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta to dolewamy mleka. Wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby je schłodzić. Smacznego!
Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie spraw...
Odsłon: 15
Pyszna i zdrowa - zupa krem z pieczonych buraków
Odsłon: 20
Zapiekanka warzywna z sosem serowym z makaronem i kurczakiem to świetny pomys...
Odsłon: 10248
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru B...
Odsłon: 243
Dzisiaj zapraszam na focaccię, płaskie włoskie pieczywo, które świetnie spraw...
Odsłon: 15
Pyszna i zdrowa - zupa krem z pieczonych buraków
Odsłon: 20
Zapiekanka warzywna z sosem serowym z makaronem i kurczakiem to świetny pomys...
Odsłon: 10248
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru B...
Odsłon: 243
Składniki
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Odstawiamy mikser i mieszając łyżką powoli dodajemy przesiane przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodą ok 3 godziny. Wystudzamy. Słonecznik prażymy na suchej beztłuszczowej patelni. Upieczony biszkopt dzielimy wzdłóż na dwa placki. 1/4 szklanki wódki rozcieńczamy z 1/4 szklanką wody i nasączamy spód ciasta. Masło ucieramy dodając zimny karmel oraz słonecznik (ok 1/4 szklanki słonecznika odkładamy aby posypać wierzch ciasta). Można wlać odrobinę spirytusu. Gotowym kremem smarujemy nasączony spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszając zostawiamy na piecu do rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta to dolewamy mleka. Wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby je schłodzić. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
3-bit bez pieczenia
Desery
Tort Bailey's
Desery
Bułeczki drożdżowe z rabarbarem
Desery
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
3-bit bez pieczenia
Popularne batony 3 Bit to kompozycja smaków, w której łatwo się „zakochać”. J...
Odsłon: 29
Tort Bailey's
Wielowarstwowy tort urodzinowy. Mieszanka smaków - czekolady, kawy, likieru B...
Odsłon: 243