Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny serniczek na bazie serka mascarpone w którym ukryta jest żelka truskawkowa oraz chrupiąca pralina. Podstawą jest podwójny migdałowy biszkopt a wszystko to zwieńczone polewą na bazie truskawek :)
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20686
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9542
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2094
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 361
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20686
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9542
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2094
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 361
Składniki
Biszkopt: Jaja, cukier, mąkę migdałową miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dodajemy ubite na sztywną pianę białka mieszamy delikatnie. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. wylewamy na blachę o wym 40 cm na 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia Pieczemy w 180 temp tryb góra i dół przez 12 minut. Studzimy i wycinamy 2 krążeki o średnicy 14 cm.
Chrupiąca pralina: Rozpuszczamy czekoladę z praliną. Dodajemy siekane migdały oraz płatki kukurydziane, dokładnie mieszamy. Wylewamy w rant o średnicy 14 cm. Mrozimy.
Żelka truskawkowa: Cukier puder mieszamy z pektyną. Puree oraz truskawki pokrojone w kostkę zagotowujemy a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier z pektyną. Mieszamy i wylewamy na zamrożoną chrupiącą pralinę. Mrozimy.
Mus twarożkowy Miksujemy serek mascarpone. Puree oraz cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy . Wylewamy mieszankę do mascarpone i mieszamy do połączenia. Studzimy do 30 stopni Celsjusza i mieszamy z bitą śmietaną.
Składanie: Do rantu o średnicy 18 cm nakładamy 1/4 musu , następnie wkładamy żelkę oraz chrupiąca pralinę. Pokrywamy musem a następnie dodajemy oba krążki biszkoptu i wyrównujemy musem. Mrozimy około 4 h.
Polewa:Zagotowujemy purre z sokiem z cytryny oraz cukrem wymieszanym z pektyną. Chłodzimy do 30 stopni i wylewamy na zmrożony serniczek. Smacznego :)