Do góry

Desery Przepis na:

Delikatny serniczek truskawkowy

Delikatny serniczek truskawkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 28

Dodano:

Odsłon: 163

Pyszny serniczek na bazie serka mascarpone w którym ukryta jest żelka truskawkowa oraz chrupiąca pralina. Podstawą jest podwójny migdałowy biszkopt a wszystko to zwieńczone polewą na bazie truskawek :)

Składniki

  • 3 jaja rozm. L
  • 120 g cukru pudru
  • 130 g tartych migdałów
  • szczypta soli
  • 20 g stopionego masła
  • 20 g mąki pszennej typ 450
  • 2 białka jaj rozm L
  • 60 g praliny migdałowej ( 30 g migdałów zmielonych z 30 g cukru pudru)
  • 35 g czekolady mlecznej
  • 20 g siekanych migdałów
  • 65 g płatków kukurydzianych
  • 35 g cukru
  • 2 g pektyny
  • 35 g truskawek krojonych w kostkę
  • 80 g puree z truskawek
  • 70 g cukru
  • 250 g puree z truskawek
  • 120 g mascarpone
  • 10 g żelatyny uwodnionej
  • 300 g bitej śmietany
  • 225 g purre z truskawek
  • 40 g soku z cytryny
  • 40 g cukru pudru
  • 120 g cukru
  • 4 g pektyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Delikatny serniczek truskawkowy

Przygotowanie

  1. Biszkopt:
    Jaja, cukier, mąkę migdałową miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dodajemy ubite na sztywną pianę białka mieszamy delikatnie. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. wylewamy na blachę o wym 40 cm na 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
    Pieczemy w 180 temp tryb góra i dół przez 12 minut. Studzimy i wycinamy 2 krążeki o średnicy 14 cm.

  2. Chrupiąca pralina:
    Rozpuszczamy czekoladę z praliną. Dodajemy siekane migdały oraz płatki kukurydziane, dokładnie mieszamy. Wylewamy w rant o średnicy 14 cm. Mrozimy.

  3. Żelka truskawkowa:
    Cukier puder mieszamy z pektyną. Puree oraz truskawki pokrojone w kostkę zagotowujemy a następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier z pektyną. Mieszamy i wylewamy na zamrożoną chrupiącą pralinę. Mrozimy.

  4. Mus twarożkowy
    Miksujemy serek mascarpone. Puree oraz cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy, ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy . Wylewamy mieszankę do mascarpone i mieszamy do połączenia. Studzimy do 30 stopni Celsjusza i mieszamy z bitą śmietaną.

  5. Składanie:
    Do rantu o średnicy 18 cm nakładamy 1/4 musu , następnie wkładamy żelkę oraz chrupiąca pralinę. Pokrywamy musem a następnie dodajemy oba krążki biszkoptu i wyrównujemy musem. Mrozimy około 4 h.

  6. Polewa:Zagotowujemy purre z sokiem z cytryny oraz cukrem wymieszanym z pektyną. Chłodzimy do 30 stopni i wylewamy na zmrożony serniczek. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Pomysłowy serniczek:)Bardzo ładnie wygląda:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń