Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Delikatny strudel według Lucyny Ćwierczakiewiczowej"
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 547
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1835
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 381
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 547
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1835
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 381
Składniki
ok. 65 minut • Porcja 175 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 12 porcji
Z mąki, żółtka, masła, soli i ok. 1/2 szklanki gorącej wody zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj, odstaw.
Jabłka obierz, pokrój w plasterki, wymieszaj z 2-3 łyżkami cukru (według uznania) i cynamonem.
Cienko rozwałkuj ciasto na wysypanej mąką ściereczce. Pozostaw na pół godziny, by przeschło.
Bułkę tartą podsmaż na 5 łyżkach masła (2 odłóż). Gdy przestygnie, posmaruj ciasto, rozłóż jabłka. Pomagając sobie ściereczką, zwiń ciasto w roladę. Końce podłóż.
Przełóż strudel na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożone masło rozpuść, połową skrop ciasto, resztą polewaj je w czasie pieczenia. Piecz strudel w 200°C ok. 25 minut.
Cukier skarmelizuj na patelni, wrzuć na chwilę posiekane orzechy. Wyłóż je na strudel, oprósz pudrem.
Więcej przepisów Lucyny Ćwierczakiewiczowej, najsłynniejszej polskiej XIX-w. autorki książek kucharskich w: 365 obiadów, Wyd. Nowy Świat, ok. 40 złŹródło: Kobieta i życie