Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Deser w waflach do lodów"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13895
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15549
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6332
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13895
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1598
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15549
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6332
Składniki
Kremówkę umieść w rondelku, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia. Czekoladę połam na kawałki. Rozpuść ją w gorącej kąpieli wodnej, przestudź. Cały czas mie szając, stopniowo wlewaj przestudzoną kremówkę. Wymieszaj, odstaw do lodówki do następnego dnia.
Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij na puszystą pianę z 6 dag cukru. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło, kwaśną śmietanę oraz mąkę przesianą ze skrobią ziemniaczaną i 2 łyżeczkami sody.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Oczyść i posiekaj dowolne owoce, część odłóż, resztę wmieszaj do ciasta razem z pianą z białek. Całość rozlej do wafelków z płaskim dnem. Piecz 45 min w 160 st. Schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno. Deserki dekoruj kremem, odłożonymi owocami i słodkimi rurkami.
Nawet jeśli brak ci czasu, by upiec „lodowe” babeczki, możesz wykorzystać wafelki i kupne słodycze. Umieść w środku posiekane batoniki, drobne czekoladki, pokruszone ciasteczka, orzeszki, lentilki lub inne dowolne przysmaki. Całość udekoruj bitą śmietaną w sprayu i, ewentualnie, gotowymi posypkami. Twój maluch będzie zachwycony!
15 porcji, czas ok. 70 min; porcja – 160 kcal, cena 1,50 zł.Źródło: Świat kobiety