Do góry

Desery Przepis na:

Domowe rurki z bita śmietaną bez użycia waflownicy.

Domowe rurki z bita śmietaną bez użycia waflownicy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 1383

Dodano:

Odsłon: 2530

Rurki z bita śmietaną to wspomnienia mojego dzieciństwa. Jeden z najulubieńszych przysmaków jaki pamiętam. Kiedy odwiedzam Polskę zawsze z przyjemnością racze się nimi w pobliskiej cukierni. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na rurki z bita śmietaną, które możecie zrobić sami w domu, nawet jeśli nie posiadacie odpowiedniego sprzętu. Może różnią się one tekstura od tych kupnych, ale w smaku są doskonałe i bardzo zbliżone do oryginału.

Składniki

  • 200 G MAKI PSZENNEJ
  • 100 G MASŁA
  • 100 G MLEKA
  • 3 JAJKA
  • 150 G CUKRU
  • 1/2 OPAKOWANIA CUKRU WANILINOWEGO
  • SZCZYPTA SOLI
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe rurki z bita śmietaną bez użycia waflownicy.

Przygotowanie

  1. MASŁO ROZPUŚCIĆ I ODSTAWIĆ DO OSTYGNIĘCIA.


    ZA POMOCĄ MIKSERA ZMIKSOWAĆ JAJKA, SZCZYPTĘ SOLI I CUKRY. MIKSOWAC DO UZYSKANIA PUSZYSTEJ MASY.

    NASTĘPNIE DODAĆ ROZTOPIONE MASŁO, MIKSOWAĆ MINUTKĘ. DODAĆ MLEKO I PONOWNIE WYMIESZAĆ.

  2. DO MASY PRZESIAĆ MĄKĘ I WYMIESZAĆ RĘCZNIE. CIASTO MA MIEĆ KONSYSTENCJE GĘSTEJ ŚMIETANY.

    SUCHĄ PATELNIĘ DOBRZE ROZGRZAĆ NA ŚREDNIM GRZANIU. NA PATELNI, CIENKĄ WARSTWĄ ROZPROWADZIĆ WARSTWĘ CIASTA. SMAŻYĆ PO OBU STRONACH PRZEZ 2-3 MINUTY.

    GOTOWY PLACEK WYŁOŻYĆ NA DESKĘ I NATYCHMIAST ROLOWAĆ.

    STUDZIĆ NA KRATCE. GOTOWE RURKI WYPEŁNIĆ BITA ŚMIETANĄ LUB ULUBIONYM KREMEM.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń