Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowy wypiek w formie gwiazdy. Można upiec na Boże narodzenie, ale i nie tylko. Gwiazda z nadzieniem serowym z sezonowymi owocami jakimi są jeżyny.
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1007
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104849
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23043
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1007
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104849
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i olej. Zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie: Ser ucieramy z cukrem waniliowym i jajkiem za pomocą blendera. Dodajemy budyń i blendujemy. Wstawiamy do lodówki do słodzenia na około 50 minut. Jeżyny rozcieramy widelcem, dodajemy do schłodzonej masy serowej i mieszamy za pomocą łyżki. Nadzienie ponownie chłodzimy w lodówce.
Formowanie: Ciasto dzielimy na 6 równych części (3 części do jednej gwiazdy). Pierwszą część wałkujemy na koło o średnicy 25 cm. Koło przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta dajemy obręcz o średnicy 9 cm. Do obręczy nakładamy porcję nadzienia. Ciasto smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.Wałkujemy drugą część, przykładamy do tej pierwszej z nadzieniem. Ponownie dajemy obręcz i porcję nadzienia. Wałkujemy ostatnią część i przykładamy do ciasta z nadzieniem. Na środek dajemy obręcz o średnicy 7 cm. Za pomocą noża ciasto kroimy na 4 równe części. Te części kroimy na pół. Przekrojone części na pół jeszcze raz kroimy na pół. Każdą część zakręcamy i zlepiamy z drugą również zakręconą tak żeby powstały ramiona gwiazdy. Ramion powinno wyjść osiem. Wierzch gwiazdy smarujemy wcześniej roztrzepanym jajkiem. Tak samo robimy drugą gwiazdę.
Pieczenie: Gwiazdy pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.