Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe rożki nadziewane

Drożdżowe rożki nadziewane

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 59

Dodano:

Odsłon: 12291

Ciasteczka, których przygotowanie jest bardzo proste, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (pomimo tego, że jest drożdżowe), a z talerza znikają w ekspresowym tempie.

Składniki

  • Na około 30 sztuk
  • 1/2 kilograma mąki
  • 1 jajko
  • kostka margaryny (250 g)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 3-4 dag świeżych drożdży
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki łączymy na stolnicy najpierw siekając nożem, a następnie rękami wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty, zaczynając od środka koła (ważne żeby ramiona trójkąta były dłuższe niż podstawa). Na każdy trójkąt nakładamy około 1/2 łyżeczki dowolnego nadzienia (marmolada, czekolada, masa krówkowa itp.) u jego podstawy i następnie zwijamy ciasno w kierunku wierzchołka. Gotowe rożki układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Każdy smarujemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż będą zarumienione z wierzchu. Zdejmujemy z blaszki, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń