Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka, których przygotowanie jest bardzo proste, nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie (pomimo tego, że jest drożdżowe), a z talerza znikają w ekspresowym tempie.
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 21
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 786
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2091
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4089
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 21
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 786
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2091
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4089
Składniki
Składniki łączymy na stolnicy najpierw siekając nożem, a następnie rękami wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy trójkąty, zaczynając od środka koła (ważne żeby ramiona trójkąta były dłuższe niż podstawa). Na każdy trójkąt nakładamy około 1/2 łyżeczki dowolnego nadzienia (marmolada, czekolada, masa krówkowa itp.) u jego podstawy i następnie zwijamy ciasno w kierunku wierzchołka. Gotowe rożki układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Każdy smarujemy jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut, aż będą zarumienione z wierzchu. Zdejmujemy z blaszki, studzimy i oprószamy cukrem pudrem.