Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowiec z rabarbarem"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35709
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35709
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6015
        
        Składniki
110 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji ok. 80 gr • Przepis na 15 porcji
Robię zaczyn: drożdże zalewam mlekiem, wsypuję po łyżce cukru i mąki, odstawiam do wyrośnięcia na ok. 20 min.
Ciasto: do zaczynu dodaję resztę mąki, rozkłócone jajka, pozostały cukier oraz rozpuszczone, a następnie schłodzone masło. Wyrabiam ciasto, przykrywam je ściereczką i odstawiam na ok. 30 min, by wyrosło.
Kruszonka: zagniatam masło z cukrami i mąką. Rabarbar kroję w kawałki, mieszam z cynamonem.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, rozkładam na nim ciasto. Jego wierzch smaruję jajkiem roztrzepanym widelcem. Następnie pokrywam wierzch ciasta częścią kruszonki, na niej układam pokrojony rabarbar. Posypuję go warstwą pozostałej kruszonki. Piekę 40 minut w temp. 180°C.
<strong>Monika Gorowa ze Świebodzina</strong>Źródło: Kobieta i życie