Do góry

Desery Przepis na:

Drozdzowki

Drozdzowki

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 1454

Dodano:

Odsłon: 9032

Nadaja sie na sniadanie i deser:)

Składniki

  • drozdze, 4dag
  • mleko, 200ml
  • cukier, 15dag
  • maka, 50dag
  • zoltka, 4szt
  • cukier waniliowy, 2 male torebki
  • maslo, 10dag
  • jaja cale, 2szt
  • twarog, 250dag
  • cukier puder, 10dag
  • cynamon, 1lyzeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Drozdzowki

Przygotowanie

  1. Ten przepis to ok 20 szt drozdzowek. Drozdze pokrusz,rozpus w polowie mleka dodaj po 1 lyzce cukru i maki-wymieszaj.Przykryj odstaw na 15 min. Pozostala make przesiej wymieszaj z 6 lyzkami cukru i 1 cukrem waniliowym.Dodaj zoltka,reszte mleka,rozczyn z drozdzy.Wlej stopione i ostudzone maslo,wyrob gladkie i niezbyt geste ciasto.Odtaw na 30 min.Gdy wyrosnie ponownie wyrob i znowu odstaw jeszcze na 30 min.Przygotowane ciasto pokroj na ok 20 kawalkow i formuj kulki,a potem rozplaszcz jak bukeczka i posmaruj jajkiem. Przygotuj nadzienie. Twarog zmiksuj na gladka mase z cukrem pudrem ,calymi jajami,cukrm waniliowymMozna dodac rodzynki do sera. Rozloz na drozdzowkach.Piec 20 min w 180 st. Po upieczeniu ostudz i polukruj. Lukier Pol szkl.cukru pudru i pol cytryny wymieszaj ,polukruj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tatiana 03 grudnia 2008 ja miksuje ser zawsze rozdrabniaczem 2 razy by byla masa gladka,bo nie lubie grudek:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mateusz15 01 grudnia 2008 Muszę przyznać, że jest to bardzo fajny przepis i jeśli nie wypróbuję go w weekend to zwariuje :) Mam tylko jedno pytanie: twaróg mam zmiksować rozdrabniaczem (taki jak jest z zestawie z mikserem), czy maszynką do mięsa. Proszę o odpowiedź. Przepis oceniam na PIĘĆ GWIAZDEK.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń