Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z porzeczkami"
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4289
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2571
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3281
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11238
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4289
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2571
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3281
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11238
Składniki
Sposób przygotowania
Porzeczki oderwij od gałązek, opłucz, osusz. Mleko podgrzej z masłem, odstaw do przestudzenia. Do miseczki przesiej mąkę. Wkrusz drożdże. Wlej mleko z masłem. Wbij jajko. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wyrób gładkie ciasto.
Pod koniec wyrabiania dosyp porzeczki. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Formy na muffinki wyłóż papierowymi foremkami.
Z ciasta uformuj kulki. Włóż je we wgłębienia form. Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 20 minut.
Po wystudzeniu babeczki udekoruj gałązkami porzeczek w cukrze. Ciastka podawaj z dodatkiem bitej śmietany.Źródło: Tina