Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżówki z porzeczkami"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35757
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1224
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6067
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35757
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1224
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1765
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6067
        
        Składniki
Sposób przygotowania
Porzeczki oderwij od gałązek, opłucz, osusz. Mleko podgrzej z masłem, odstaw do przestudzenia. Do miseczki przesiej mąkę. Wkrusz drożdże. Wlej mleko z masłem. Wbij jajko. Dodaj cukier i cukier waniliowy. Wyrób gładkie ciasto.
Pod koniec wyrabiania dosyp porzeczki. Ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. Formy na muffinki wyłóż papierowymi foremkami.
Z ciasta uformuj kulki. Włóż je we wgłębienia form. Ponownie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 20 minut.
Po wystudzeniu babeczki udekoruj gałązkami porzeczek w cukrze. Ciastka podawaj z dodatkiem bitej śmietany.Źródło: Tina