Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowy kulebiak z rybą i ryżem"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5587
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1074
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1505
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5587
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1074
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5153
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1505
Składniki
Masło stop. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem i łyżką mąki. Wlej tyle mleka, aby powstał gęsty zaczyn. Odstaw na 20 min do wyrośnięcia, wymieszaj z resztą mąki.
Dodaj ostudzone masło, resztę mleka, 1 jajko i 1/2 łyżeczki soli. Zagnieć. Ciasto odstaw na godzinę.
Ryby dokładnie oczyść z ości oraz skóry, mięso rozdrobnij. Ryż wymieszaj z natką. Jajka na twardo posiekaj. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
Oderwij mały kawałek do dekoracji, resztę rozwałkuj. Na placku połóż rybę, posyp ją jajkami i ryżem. Placek złóż, tworząc duży pieróg.
Z reszty ciasta wytnij ozdoby, przylep je do kulebiaka. Posmaruj drugim jajkiem. Piecz ok. 45 min w temp. 200°C. Ostudź, ew. zamroź.
150 min; Cena porcji: ok. 1,50 zł; Porcja: 350 kcal.Źródło: Naj