Do góry

Desery Przepis na:

Dzwonki karpia w majeranku

Dzwonki karpia w majeranku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 35

Wypróbowany przepis na "Dzwonki karpia w majeranku"

Składniki

  • 1 karp w całości (ok. 1 i 1/2 kg)
  • 2 duże cebule
  • 10-15 dag zimnego masła
  • mąka pszenna do oprószenia ryby
  • masło klarowane do smażenia
  • suszony majeranek
  • sól
  • mielony czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dzwonki karpia w majeranku

Przygotowanie

  1. Karpia spraw, usuń łuski. Tuszkę dokładnie umyj w środku i na zewnątrz. Rybę potnij na dzwonka. Cebule obierz, pokrój w plasterki.

  2. Do miski włóż przygotowane kawałki ryby. Posyp je plasterkami cebuli oraz suszonym majerankiem. Miskę szczelnie przykryj folią spożywczą, po czym wstaw do lodówki na dwa dni.

  3. Zamarynowaną rybę dobrze posól. Posyp pieprzem. Dzwonka obtocz w mące, lekko strzepnij jej nadmiar. Na patelni rozgrzej klarowane masło. Włóż kawałki karpia. Smaż je na rumiano.

  4. Potem rybę przełóż na blachę wyłożoną pergminem. Na każdym dzwonku połóż kawałeczek zimnego masła.Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 150 st. Piecz 10-15 miut. Karpia w majeranku podawaj od razu po przyrządzeniu.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń