Do góry

Desery Przepis na:

Efektowny tort sernikowy

Efektowny tort sernikowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Efektowny tort sernikowy"

Składniki

  • Na 40 dag mąki pszennej
  • 15 dag cukru
  • 15 dag zimnej margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 szklanki kwaśnej śmietany 18 proc
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na masę: 1 kg twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 20 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dag rodzynek
  • aromat waniliowy
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Następnie podziel na 3 części. Każdą piecz w tortownicy o średnicy 24 cm w temperaturze 180° C przez 25 minut. Wystudź.

  2. Rodzynki włóż do miseczki, zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut, a następnie osącz. Proszek budyniowy wymieszaj z mlekiem.

  3. W rondlu rozpuść margarynę. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i utrzyj mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania do masy jajecznej, dodawaj po łyżce twarogu. Masę przełóż do rondla z rozpuszczoną margaryną i, stale mieszając, gotuj na małym ogniu. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mleko z proszkiem budyniowym i jeszcze chwilę gotuj, aż masa zacznie gęstnieć. Na koniec dodaj rodzynki oraz kilka kropli aromatu waniliowego.

  4. Upieczony placek włóż do tortownicy. Wylej połowę ciepłej masy serowej, przykryj drugim plackiem. Wylej na niego pozostałą masę i przykryj ostatnim kruchym plackiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Wierzch posyp cukrem pudrem.

  5. (bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 430 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń