Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Fale Dunaju z pomarańczami"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 260
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 57
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 126
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17010
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 349
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 260
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 35
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 57
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 126
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17010
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 349
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło włóż do miski. Dodaj żółtka, trochę więcej niż połowę cukru i utrzyj. Białka ubij, dodając resztę cukru. Masy połącz i wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
Dwie trzecie ciasta wyłóż na blachę. Do reszty wsyp kakao i mleko, wymieszaj i rozsmaruj na jasnym cieście. Obierz pomarańcze i wytnij z nich miąższ. Plasterki owoców rozłóż na ciemnym cieście. Piecz je w temperaturze 160°C przez ok. 45 minut. Poczekaj, aż wystygnie.
Połącz twaróg z cukrem pudrem i kremówką. Żelatynę wymieszaj w 100 ml zimnej wody i mieszając, podgrzej prawie do zagotowania (nie gotuj!). Połowę gorącej żelatyny dodaj do masy twarogowej, rozsmaruj na schłodzonym cieście i wstaw do lodówki.
Do reszty żelatyny dodaj sok. Obierz pomarańczę, pokrój ją w plastry i na pół i rozłóż je na stężałej masie twarogowej. Zalej żelatyną z sokiem. Schłódź, aby stężała.
Czas przygotowania: 150 min. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 180 kcal.
Nie przepadasz za cytrusową galaretką? Wierzch ciasta możesz ozdobić czekoladowymi kuleczkami lub kolorową posypką.Źródło: Na żywo