Do góry

Desery Przepis na:

Figi w sosie karmelowym.

Figi w sosie karmelowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 197

Dodano:

Odsłon: 1959

Życzę smacznej rozpusty z tym wykwintnym deserem!

Składniki

  • świeże figi, 2 szt
  • cukier, 3 łyżki
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • kora cynamonu, 1 kawałek
  • świeży imbir, 1 plasterek
  • goździk, 1 szt
  • woda, 2 łyżki
  • maliny, 1 garść
  • Lody, 2 gałki
1-2 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Figi w sosie karmelowym.

Przygotowanie

  1. Figi opłukać i naciąć na krzyż. Sos. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem cytrynowym ,przyprawami i wodą. Gotować, mieszając około 5 min, na małym ogniu. Włożyć figi, oblać sosem i dusić 3 min. Wyłożyć na talerzyki ,obsypać malinami. Syrop gotować jeszcze chwilę, aż się delikatnie skarmelizuje. Do środka każdej figi włożyć gałkę lodów, najlepiej karmelowych lub o smaku fig i całość polać sosem karmelowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń