Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 233
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 716
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21444
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 233
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 716
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21444
Składniki
Ciasto: Mąkę przesiać, wsypać cukier, proszek do pieczenia, posiekać margarynę i wlać rozmieszane żółtka z 2 łyżkami gęstej śmietany. Wyrobić ciasto.
1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na 2 godziny. Pozostałą część wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Na ciasto smarujemy powidło i na to ścieramy 2 jabłka. (Mogą to być śliwki.) Na to ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Ubijamy pianę z białek z cukrem (5 lub 6 białek i szklanka cukru). Wylewamy na ciasto i pieczemy ok 45 minut w temp. 180 st C.