Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gofry z bitą śmietaną"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28181
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28181
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 71
Składniki
Mąkę, mleko, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, olej i dwa żółtka miksujemy.
Osobno ubijamy pianę z dwóch jajek i szczypty soli, delikatnie łączymy z ciastem.
Gofrownicę mocno nagrzewamy, wlewamy niewielką ilość ciasta, tyle, by pokryło tylko kratkowaną część formy i nie wylewało się z niej podczas pieczenia. Formę zamykamy na 3-5 minut. Upieczone gofry wyjmujemy patyczkiem.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder. Owoce przebieramy, myjemy, osuszamy.
Chrupiące gofry smarujemy śmietaną, dekorujemy owocami i ziołami.
Czas przygotowania 30 minut, cena jednej sztuki około 1 zł.
Wartość odżywcza jednej sztuki 287 kcal Białko 5,3 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 19 gŹródło: Rewia