Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Granaty z marsalą"
Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale c...
Odsłon: 135765
Pychota. Polecam.
Odsłon: 499
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14322
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6299
Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale c...
Odsłon: 135765
Pychota. Polecam.
Odsłon: 499
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14322
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6299
Składniki
Cienkim ostrym nożem przebij łupinę granatu, docierając do środka owocu. Następnie chwyć owoc oburącz i przekręć w przeciwnych kierunkach, rozrywając go na dwie części.
Dwoma łyżkami schłodzonej marsali polej cztery połówki, by płyn dotarł do szczelin owocu.
W małym garnku z podwójnym dnem utrzyj dwa żółtka z cukrem na gęsty kremowy kogel-mogel.
Dodaj pozostałe 55 g wytrawnej marsali i dokładnie rozpuść ją w masie jajecznej.
Postaw rondel nad garnkiem z gotującą się wodą i ucieraj mieszaninę ubijaczką, aż powstanie gęsta, lśniąca masa.
Wylej połowę ciepłego sosu na talerzyki i ułóż na nich dwie połówki owocu. Resztę sosu podaj w sosjerce, aby polać owoce tuż przed jedzeniem.Źródło: Olivia