Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grecka baklawa"
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 7
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 371
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 502
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1119
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 7
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 371
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 502
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1119
Składniki
Orzechy zmiel w maszynce, wymieszaj z cukrem pudrem i cynamonem. Rozpuść masło. Ciasto francuskie rozwałkuj na placek o wymiarach 60x30 cm i przekrój na trzy pasy 20x30 cm.
Jeden placek włóż do brytfanny i posmaruj połową roztopionego masła. Rozłóż na nim połowę mieszanki orzechowej i przykryj plackiem. Posmaruj go roztopionym masłem, posyp resztą orzechów i przykryj trzecim plackiem. Dobrze dociśnij.
Na powierzchni ciasto lekko nadkrój radełkiem (3 rzędy po 6 sztuk). Posmaruj powierzchnię ciasta wodą. Piecz 30 min w 180 st C.
Gotuj 5 min wodę z cukrem. Odstaw, dodaj miód i rozpuść go.
Zalej gotową baklawę i odstaw na godzinę. Czas przygotowania: 60 minut 300 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień