Do góry

Desery Przepis na:

Gruszki w winnym syropie

Gruszki w winnym syropie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Gruszki w winnym syropie"

Składniki

  • 4 gruszki (nie mogą być zbyt miękkie)
  • 3 szklanki deserowego białego wina
  • 8 łyżek cukru
  • laska cynamonu
  • 4 goździki
  • drobne owoce do dekoracji oraz małe listki świeżej melisy lub mięty do ozdobienia gotowego deseru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białe wino deserowe wlej do garnka, dodaj laseczkę cynamonu oraz goździki, po czym zagotuj na średnim ogniu pod przykryciem, by aromat nie „uciekał”. Następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

  2. Gruszki starannie umyj, a następnie cienko i równo obierz, zostawiając im ogonki. Od spodu ostrożnie wytnij gniazda nasienne, lekko ścinając dół owoców (tak, aby można było je później postawić). Przygotowane gruszki włóż następnie do gotującego się wina. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (w razie potrzeby obracaj), aż zmiękną.

  3. Ugotowane gruszki wyjmij ostrożnie z garnka dużą łyżką cedzakową i odstaw do ostygnięcia. Wino gotuj jeszcze tyle czasu, aby nieco zgęstniało.

  4. Gotowe, schłodzone gruszki poustawiaj ostrożnie na niedużych talerzach (mogą być też miseczki), polej je obficie winnym syropem (może być całkowicie schłodzony lub lekko ciepły).

  5. Przed podaniem udekoruj deser świeżymi, drobnymi owocami (ale może być też konfitura, żurawina). U góry każdej gruszki umieść mały listek świeżej melisy lub mięty (w taki sposób, aby imitował listek gruszki).

  6. Gruszki w winnym syropie możesz podać z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń