Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gruszki w winnym syropie"
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 78
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 76
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 108
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 53
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 78
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 76
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 108
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 53
Składniki
Białe wino deserowe wlej do garnka, dodaj laseczkę cynamonu oraz goździki, po czym zagotuj na średnim ogniu pod przykryciem, by aromat nie „uciekał”. Następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
Gruszki starannie umyj, a następnie cienko i równo obierz, zostawiając im ogonki. Od spodu ostrożnie wytnij gniazda nasienne, lekko ścinając dół owoców (tak, aby można było je później postawić). Przygotowane gruszki włóż następnie do gotującego się wina. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut (w razie potrzeby obracaj), aż zmiękną.
Ugotowane gruszki wyjmij ostrożnie z garnka dużą łyżką cedzakową i odstaw do ostygnięcia. Wino gotuj jeszcze tyle czasu, aby nieco zgęstniało.
Gotowe, schłodzone gruszki poustawiaj ostrożnie na niedużych talerzach (mogą być też miseczki), polej je obficie winnym syropem (może być całkowicie schłodzony lub lekko ciepły).
Przed podaniem udekoruj deser świeżymi, drobnymi owocami (ale może być też konfitura, żurawina). U góry każdej gruszki umieść mały listek świeżej melisy lub mięty (w taki sposób, aby imitował listek gruszki).
Gruszki w winnym syropie możesz podać z kulką lodów waniliowych lub śmietankowych.Źródło: Świat kobiety