Do góry

Desery Przepis na:

Grysikowe ciasto z mascarpone

Grysikowe ciasto z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 474

Dodano:

Odsłon: 6155

Ciasto które zachwyca po pierwszym kęsie.

Składniki

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g kaszy manny
  • 4 jajka
  • 320 g cukru
  • 125 g masła
  • 5 łyżek soku ze świeżej pomarańczy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowych
  • Amaretto
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Grysikowe ciasto z mascarpone

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy, po wystudzeniu ucieramy z serkiem mascarpone i 200 g cukru. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając. Kaszę manne łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzamy powierzchnię i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni. Pieczemy około 45 minut na środkowym poziomie. Resztę cukru gotujemy z 125 ml wody i sokiem pomarańczowym. Pozostawiamy na ogniu na 2 minuty bez pokrywki. Wyjmujemy z piekarnika upieczone ciasto i polewamy gorącym syropem. Posypujemy wcześniej uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciepła ciasto kroimy na kawałki. Na talerzyk wlewamy trochę Amaretto i moczymy ciasto. Na zimno jest również pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetas197601 24 października 2013 ciekawy przepis, zabieram i zostawiam kciuk :) Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń