Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz ziemniaczany z chorizo"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1047
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 94
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1047
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 94
Składniki
Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Chorizo pokrój w grube plasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej olej, Wrzuć cebulę oraz paprykę. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj ziemniaki, pomidory, chorizo, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, tymianek oraz listki laurowe. Zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (20-30 min). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Rada: Chorizo można przygotować samemu. 2 kg chudej karkówki oraz 1 kg boczku lub podgardla włóż na noc do zamrażarki. Pokrój w kostkę i zmiel w maszynce (grube sitko).
Dodaj po 1 i 1 łyżki soli, pieprzu kajeńskiego, soli peklowej, po 1 łyżce cukru, pieprzu czarnego, granulowanego czosnku, mielonej słodkiej papryki oraz po 1 łyżeczki suszonego oregano i mielonego kminku.
tabletkę wit. C rozpuść w 1 łyżeczki wody. Dodaj do mięsa, wlej 1 szklanki wódki, 50 ml czerwonego octu winnego, dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 24 godz. Farszem wypełnij grube jelita, formując ok. 20 cm kiełbaski. Powieś w przewiewnym, chłodnym miejscu na ok. 8 tygodni.
50 minut. Porcja: 460 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie