Do góry

Desery Przepis na:

Gulasz ziemniaczany z chorizo

Gulasz ziemniaczany z chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13228

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Gulasz ziemniaczany z chorizo"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag chorizo
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 20 dag pomidorów
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1-2 listki laurowe
  • 1 łyżeczki tymianku
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Chorizo pokrój w grube plasterki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki.

  2. W garnku rozgrzej olej, Wrzuć cebulę oraz paprykę. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Dodaj ziemniaki, pomidory, chorizo, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę, tymianek oraz listki laurowe. Zalej bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie (20-30 min). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  3. Rada: Chorizo można przygotować samemu. 2 kg chudej karkówki oraz 1 kg boczku lub podgardla włóż na noc do zamrażarki. Pokrój w kostkę i zmiel w maszynce (grube sitko).

  4. Dodaj po 1 i 1 łyżki soli, pieprzu kajeńskiego, soli peklowej, po 1 łyżce cukru, pieprzu czarnego, granulowanego czosnku, mielonej słodkiej papryki oraz po 1 łyżeczki suszonego oregano i mielonego kminku.

  5. tabletkę wit. C rozpuść w 1 łyżeczki wody. Dodaj do mięsa, wlej 1 szklanki wódki, 50 ml czerwonego octu winnego, dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 24 godz. Farszem wypełnij grube jelita, formując ok. 20 cm kiełbaski. Powieś w przewiewnym, chłodnym miejscu na ok. 8 tygodni.

  6. 50 minut. Porcja: 460 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń