Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dawno temu znalazłam ten przepis szperając w internecie. Dzisiaj ujrzał on światło dzienne w mojej kuchni za namowa Pierworodnej:)
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1135
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 154
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 28
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 54
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 96
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1135
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 154
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 28
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 54
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 96
Składniki
Mleko lekko podgrzałam, a następnie dodałam do niego drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Całość wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce.
Na stolnicę przesiałam mąkę, dodałam cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozpuszczone i wystudzone masło oraz dwa żółtka. Na końcu dodałam wcześniej przygotowany rozczyn. Całość zagniotłam podsypując lekko mąką tak by ciasto nie lepiło sie do stolnicy. Następnie przełożyłam je do wysypanej mąką drewnianej miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce. Czas jaki leżakował to około 40 min lub do podwojenia swojej objętości.
Po upływie tego czasu zagniotłam ciasto jeszcze raz. Uformowałam w wałek i podzieliłam na 4 jednakowe części. Każdą część rozwałkowałam tak by położony na niej spód tortownicy pozwolił na odcięcie wystającej części ciasta. Wycięte koło przełożyłam na blache wyłożoną pergaminem. Na papierze ułożyłam pierwsze wycięte koło. Rozsmarowałam na nim nutellę pozostawiając od brzegu 1 cm "czystego" ciasta. Podobnie postąpiłam z pozostałymi 3 częściami poza czwartym ostatnim. Na nim nie smarujemy nutelli. Ustawiamy na nim na środku szklanke i lekko ją dociskamy. Pozostałe po obwodzie ciasto kroiłam najpierw na 4 części, potem na 8 i na końcu na 16. Następnie każde dwie przylegające części wywijałam i łączyłam końce.
Calość posmarowałam pozostałymi białkami i wlożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Gwiazdę piekłam przez 30 min. Bon apetit:)
Myślę, że inną alternatywą dla nutelli może być ulubiona marmolada lub powidła śliwkowe.