Do góry

Desery Przepis na:

Hawajski przysmak

Hawajski przysmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Hawajski przysmak"

Składniki

  • 1 świeży ananas
  • 2 szklanki lodów waniliowych lub owocowych
  • jedna pomarańcza
  • 2 banany
  • 4 mandarynki
  • 2 kiwi
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru
  • rum
  • koniak lub likier do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ananas przecinamy wzdłuż na pół. Ostrożnie wycinamy miąższ z obydwu części. Z miąższu usuwamy twardy środek, resztę kroimy w kostkę średniej wielkości. Wydrążone połówki ananasa schładzamy w lodówce.

  2. Z wyszorowanej pomarańczy i cytryny wyciskamy sok i odstawiamy. Pozostałe owoce myjemy i obieramy.

  3. Mandarynki dzielimy na cząstki, kiwi kroimy w kostkę. Odcinamy i odrzucamy końcówki bananów. Banany tniemy na drobne plasterki. Wszystkie owoce mieszamy, posypujemy równomiernie cukrem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i pomarańczy. Całość schładzamy w lodówce.

  4. Połówki ananasa tuż przed podaniem napełniamy lodami, na które wykładamy mieszankę owocową. Skrapiamy alkoholem: rumem, koniakiem lub likierem.

  5. Czas przygotowania: 25 minut. Cena jednej porcji: około 5,80 zł

  6. Wartość odżywcza 1 porcji: 233 kcal, Białko: 2,9 g, Tłuszcz: 7g, Węglowodany: 45 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń