Desery Przepis na:
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia,dodajemy Kasię,zóltka cukier oraz cukier waniliowy.Wyrabiamy.
Ciasto dzielimy na 3 części.
1/3 ciasta wkładamy na 30 minut do zamrażalnika,
2/3 ciasta nałożyć na blachę( ja używam blachy 40 cm. na24 cm.) Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy.
Białka ubić z 1 szklanką cukru pod koniec ubijania dodać budyń śmietankowy.Ubitą pianę z budyniem nakładamy na jabłka.
Schłodzoną 1/3 ciasta utrzeć na tarce- grube oczka i posypać na pianę.
Piec w temperaturze 160-170 stopni,.50-60 minut.
MUS JABŁKOWY: jabłka kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i goździki. Prażymy jabłka w garnku do "skruszenia"
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

demeter 04 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Dzięki za podpowiedź, wypróbuję na pewno i to już w piątek.Pozdrawiam1 Kto głosował? | Odpowiedz

lasuch-09 03 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam jabłeczniki. Mam podobny przepis, ale do białek dodaję cukier puder. Wydaje mi się, że piana jest wówczas bardziej sztywna, a po upieczeniu "nie siada". Przepis godny polecenia - pycha.0 Kto głosował? | Odpowiedz

demeter 03 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Nie, budyń ma być w proszku. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

MagdaOlejnik 02 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
CZY BUDYN MA BYC UGOTOWANY ?0 Kto głosował? | Odpowiedz