Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowa rozkosz podniebienia"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 222
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 137
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 135
Polecam.
Odsłon: 222
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 59
...ale pyszny.
Odsłon: 137
Składniki
Wlej sok pomarańczowy do rondelka i wsyp umyte jagody (jeśli używasz mrożonki, poczekaj, aż owoce się rozmrożą). Zagotuj sok z jagodami i poczekaj, aż wystygnie. Następnie przetrzyj przez sitko lub zmiksuj blenderem. Włóż żelatynę do zimnej wody, żeby spęczniała.
Zagotuj śmietanę z 50 g cukru i cukrem waniliowym. Odstaw, a kiedy lekko ostygnie, rozpuść w niej napęczniałą żelatynę. Następnie dodaj ok. 150 ml przecieru jagodowego, resztę przecieru odstaw – potrzebny będzie do dekoracji pucharków.
Rozłóż krem do czterech szklanek lub przezroczystych miseczek i wstaw do lodówki do stężenia. Resztę cukru skarmelizuj z 2 łyżkami wody. Do cukrowej masy dodaj orzechy i zamieszaj, tak by każdy orzech obtoczony był równo karmelem. Odstaw do wystygnięcia.
Tuż przed podaniem wyjmij desery z lodówki. Na każdą porcję panna cotty wlej trochę pozostałego przecieru jagodowego. Posyp orzechami w karmelu i gotowe. Nic, tylko smakować!
<strong>Czas przygotowania: 45 minut</strong>Źródło: TV14