Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowy tort ze śmietaną"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1293
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 55
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 480
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1293
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 55
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 348
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj dokładnie w misce z proszkiem do pieczenia. Wbij jajka. Dolej mleko. Dosyp 2 torebki cukru waniliowego i zmiksuj, aż ciasto będzie gładkie i pozbawione grudek. Gotowe odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
Jagody przebierz, opłucz na sitku pod bieżącą wodą i odstaw, by dobrze się odsączyły.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła. Wylewaj po 1/10 przygotowanego ciasta. Równomiernie je rozprowadzaj po całej powierzchni patelni. Każdy placek posyp garstką jagód i usmaż na złoty kolor z obu stron. Usmażone naleśniki układaj na dużym talerzu jeden na drugim. Gotowy tort naleśnikowy oprósz obficie cukrem pudrem.
Śmietanę utrzyj z pozostałym cukrem waniliowym. Podawaj jako dodatek do naleśników. Jeśli chcesz, by danie było mniej kaloryczne, zastąp śmietanę gęstym jogurtem.Źródło: Tele Tydzień