Do góry

Desery Przepis na:

Jagodzianki

Jagodzianki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 705

Znakomite jagodzianki, z ciasta oczywiście drożdżowego, ale bez jajek i z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Jest świetne, puszyste, lekko wilgotne i nawet na drugi dzień jagodzianki są mięciutkie i pyszne. Jagód pakuję tyle, ile tylko uda mi się zmieścić, na to kruszonka i (lub) lukier i można zajadać

Składniki

  • Mąka 450 g
  • Drożdże świeże 25 g
  • Mleko 250 ml
  • Ziemniaki ugotowane 130 g (przeciśnięte przez praskę, z poprzedniego dnia)
  • Masło 80 g
  • Cukier 100 g
  • Sól szczypta
  • Jagody 400-500 g
  • Kruszonka (Mąka 100 g, Masło 50 g, Cukier 50 g)
  • Lukier (Cukier puder 100 g, Wrzątek ok 2 łyżki)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jagodzianki

Przygotowanie

  1. W letnim mleku rozpuścić cukier. Odlać 5 łyżek i zrobić rozczyn (+ 2 łyżki mąki + drożdże) Zostawić do wyrośnięcia ok 15 min. Mąkę przesiać, dodać sól, rozczyn, mleko, ziemniaki i wyrabiać. Gdy ciasto się połączy dodać miękkie masło i wyrabiać ok 10 min, aż stanie się elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1 h do podwojenia objętości.

  2. Odgazować, podzielić na 12 cz (każda ok 85 g), uformować kulki i zostawić na 10 min przykrywając ściereczką. Każdą kulkę rozpłaszczyć na placuszek, ułożyć na dłoni formując miseczkę, do każdej nałożyć jagód ile się zmieści, dokładnie zlepić jak pieroga, uformować jagodziankę i położyć na papierze do pieczenia, zlepieniem pod spód. Odstawić na 15-30 min. Posmarować roztrzepanym z łyżką wody jajkiem, posypać kruszonką. Piec 20-25 min w temp 190 C. Upieczone można polać lukrem.

  3. Kruszonka
    Składniki zagnieść i schłodzić (nadmiar można zamrozić)

  4. Lukier
    Cukier puder wymieszać dokładnie z wrzątkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 03 września Prawdziwa pychota i tyle owoców w środku :)! Na pewno będą idealne do kawy na śniadanie czy deser. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń