Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 702
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8714
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3116
Polecam.
Odsłon: 1916
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 702
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8714
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3116
Polecam.
Odsłon: 1916
Składniki
Nie popełniaj tych częstych błędów
Warzywa (np. buraki, marchew, pietruszkę)najlepiej gotować na parze lub upiec nieobrane lub zawinięte w folię. Zachowują wtedy najwięcej smaku oraz składników odżywczych. Najlepiej gotować je w małej ilości wody, bo można ją potem wykorzystać, np. do przyrządzenia zup albo sosów.
Gotując warzywa, wrzucamy je do wrzącej wody. Wtedy mniej witamin przenikna do niej. Im czas obróbki termicznej warzyw jest krótszy, tym więcej zachowują one wartości odżywczych.
Przygotowując sałatkę z ogórków i pomidorów, trzeba ją zjeść tuż po zrobieniu. Po dłuższym przechowywaniu enzymy zawarte w ogórkach niszczą witaminę C, jaka jest w pomidorach.Źródło: Twoje Imperium