Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2787
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1903
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 734
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 4008
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2787
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1903
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 734
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 4008
Składniki
Nie popełniaj tych częstych błędów
Warzywa (np. buraki, marchew, pietruszkę)najlepiej gotować na parze lub upiec nieobrane lub zawinięte w folię. Zachowują wtedy najwięcej smaku oraz składników odżywczych. Najlepiej gotować je w małej ilości wody, bo można ją potem wykorzystać, np. do przyrządzenia zup albo sosów.
Gotując warzywa, wrzucamy je do wrzącej wody. Wtedy mniej witamin przenikna do niej. Im czas obróbki termicznej warzyw jest krótszy, tym więcej zachowują one wartości odżywczych.
Przygotowując sałatkę z ogórków i pomidorów, trzeba ją zjeść tuż po zrobieniu. Po dłuższym przechowywaniu enzymy zawarte w ogórkach niszczą witaminę C, jaka jest w pomidorach.Źródło: Twoje Imperium