Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jak gotować warzywa by nie traciły witamin"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34085
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1228
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113552
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34085
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1228
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113552
Składniki
Nie popełniaj tych częstych błędów
Warzywa (np. buraki, marchew, pietruszkę)najlepiej gotować na parze lub upiec nieobrane lub zawinięte w folię. Zachowują wtedy najwięcej smaku oraz składników odżywczych. Najlepiej gotować je w małej ilości wody, bo można ją potem wykorzystać, np. do przyrządzenia zup albo sosów.
Gotując warzywa, wrzucamy je do wrzącej wody. Wtedy mniej witamin przenikna do niej. Im czas obróbki termicznej warzyw jest krótszy, tym więcej zachowują one wartości odżywczych.
Przygotowując sałatkę z ogórków i pomidorów, trzeba ją zjeść tuż po zrobieniu. Po dłuższym przechowywaniu enzymy zawarte w ogórkach niszczą witaminę C, jaka jest w pomidorach.Źródło: Twoje Imperium