Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jesienne ciasto ze śliwkami i jabłkami"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 431
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113057
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 431
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 778
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 580
Składniki
Mąkę przesiej z cukrem pudrem, dodaj cukier wanilinowy, pokrojone w małe kawałki miękkie masło i jajko. Zagnieć gładkie ciasto, owiń folią spożywczą i wstaw je do lodówki na 30 minut. Potem odkrój z ciasta dwie trzecie i rozwałkuj ten kawałek na okrągły placek. Wyłóż nim dno tortownicy (24 cm). Podpiecz około 15 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200°C.
Jabłka obierz i wykrój gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kawałki, skrop sokiem z cytryny. Do rondla wlej 100 ml wody, wsyp cukier, cynamon i zagotuj. Dodaj pokrojone jabłka, wymieszaj i gotuj chwilkę razem. Przełóż jabłka na sitko i poczekaj aż ociekną.
Śliwki przekrój i usuń pestki. Twaróg wymieszaj z jajkiem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny.
Z reszty ciasta uformuj długi, cienki wałek. Zrób z niego pasek, który utworzy brzeg. Włóż do formy z podpieczonym spodem, zlepiając ze sobą brzeg i spód. Teraz na podpieczonym cieście rozłóż połówki śliwek, posmaruj je masą twarogową, rozłóż na tym jabłka i posyp migdałami. Piecz jeszcze 40 minut w 160°C. Po upieczeniu pozostaw ciasto w formie, aby wystygło.
70 minut, Porcja: 325 kilokalorii
Aby masa owocowa była po upieczeniu bardziej spójna i nie rozpadała się podczas krojenia, wcześniej dodaj do niej trochę galaretki w proszku.Źródło: Świat i Ludzie