Do góry

Desery Przepis na:

Kajmakowe tiramisu

Kajmakowe tiramisu

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 1592

Dodano:

Odsłon: 227

Nie byłam bym sobą, gdybym nieco nie odmieniła tego słynnego tiramisu. Dodanie masy kajmakowej znaczącą zmieniło smak tego słynnego smakołyku. Poprzez dodanie kajmaku tiramisu nabrało nieco karmelowego smaku i zapachu. Sam deser pozostał jednak niezmiennie prosty i smaczny. Cała moja rodzina była zachwycona tym ciastem.

Składniki

  • składniki
  • biszkopty kakaowe 400 g
  • serek mascarpone 200 g
  • śmietana 30 % 200 ml
  • Cukier puder 150 g
  • masa kajmakowa 200 g
  • kakao 30 g
  • kawa rozpuszczalna 20 g
  • śmietanfix 20 g
  • woda 100 ml
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kajmakowe tiramisu

Przygotowanie

  1. Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje. Dodaje serek mascarpone. Miksuję. Masę kajmakową lekko podgrzewam. Studzę. Dodaję do masy. Miksuję. W ciepłej wodzie rozpuszczam kawę. Odstawiam do wystudzenia. Dodaję likier amaretto. Mieszam. Na dnie szklanej formy układam pierwszą warstwę biszkoptów, które maczałam w kawie. Na biszkoptach układam 1/3 masy. Na masie układam kolejną warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Ponownie układam 1/3 masy. Na masie układam ostatnią warstwę biszkoptów maczanych w kawie. Układam ostatnią warstwę kremu. Posypuję kakałem. Chłodzę w lodówce przez co najmniej sześć godzin.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń