Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kakaowe beziki z kremem z białej czekolady"
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 554
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2009
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Ubij białka na sztywno. Stopniowo, łyżeczka po łyżeczce, dodawaj cukier, cały czas miksując. Na końcu dodaj kakao i dalej miksuj. Masę bezową przełóż do rękawa cukierniczego z gładką, okrągłą końcówką.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskaj bezy, pozostawiając między nimi niewielki odstęp. Piecz w piekarniku nagrzanym do 140 st. C przez 45-60 minut. Wystudź.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Włóż kawałki do metalowego naczynia umieszczonego do 3/4 wysokości w większym garnku wypełnionym gorącą wodą. Wyjmij i odstaw, by ostygła.
Przygotuj krem. Schłodzoną śmietanę ubijaj do momentu, aż trzepaczki miksera będą zostawiały na niej ślady. Rozpuszczoną czekoladę wlewaj cienką strużką do śmietany, nie wyłączając miksera. Kremem przełóż bezy, schłódź. Jeśli krem będzie zbyt płynny, włóż go do lodówki.
Jak to zrobić?
Żeby piana na bezę idealnie się ubiła, białka powinny być mocno schłodzone. Warto też wiedzieć, że białka dobrze znoszą mrożenie i to przez kilka tygodni.Źródło: Olivia