Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuściane woreczki"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8309
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1208
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10044
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4597
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 636
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8309
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1208
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10044
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4597
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 636
Składniki
Cebulę obierz, op łucz, wysusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem dro bno poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę masła. Wrzuć posiekaną cebulę oraz starte marchewki. Smaż razem, często mieszając, około 5 minut.
Ryż przepłucz na sicie, osącz. Dodaj do warzyw. Chwilę smaż razem, a potem zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.
Mieszankę ryżu i warzyw przestudź. Wbij dwa jajka, wsyp suszony tymianek, starannie wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz sporą szczyptą pieprzu.
Liście kapusty wrzucaj na wrzątek, aby się krótko obgotowały. Wyjmij, ostudź, a następnie zetnij zgrubiałe nerwy. Zblanszuj kilka łodyg szczypiorku (lub liść pora). Odłóż, by wystygły.
Ryż nakładaj na kapustę, formuj sakiewki. Związuj je szczypiorkiem lub pokrojonym w paski liściem pora. Ułóż w garnku, zalej 1/2 litra wrzątku, dodaj koncentrat. Gotuj ok. 50 minut. Sakiewki ułóż na półmisku. Sos zagęść zasmażką z reszty masła oraz mąki. Dopraw do smaku, polej danie.
porcja 0,7 złŹródło: Świat kobiety