Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kapuściane woreczki"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 156
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 37
Składniki
Cebulę obierz, op łucz, wysusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem dro bno poszatkuj. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach.
Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzej połowę masła. Wrzuć posiekaną cebulę oraz starte marchewki. Smaż razem, często mieszając, około 5 minut.
Ryż przepłucz na sicie, osącz. Dodaj do warzyw. Chwilę smaż razem, a potem zalej bulionem. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem tak długo, aż ryż wchłonie cały płyn.
Mieszankę ryżu i warzyw przestudź. Wbij dwa jajka, wsyp suszony tymianek, starannie wymieszaj. Dopraw całość do smaku solą oraz sporą szczyptą pieprzu.
Liście kapusty wrzucaj na wrzątek, aby się krótko obgotowały. Wyjmij, ostudź, a następnie zetnij zgrubiałe nerwy. Zblanszuj kilka łodyg szczypiorku (lub liść pora). Odłóż, by wystygły.
Ryż nakładaj na kapustę, formuj sakiewki. Związuj je szczypiorkiem lub pokrojonym w paski liściem pora. Ułóż w garnku, zalej 1/2 litra wrzątku, dodaj koncentrat. Gotuj ok. 50 minut. Sakiewki ułóż na półmisku. Sos zagęść zasmażką z reszty masła oraz mąki. Dopraw do smaku, polej danie.
porcja 0,7 złŹródło: Świat kobiety