Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kapusta z grzybami"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4550
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10349
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5303
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12784
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4550
Składniki
Grzyby umyj starannie pod bieżącą wodą, usuwając z nich ewentualny piasek i resztki igliwia. Przełóż do miski. Zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc do namoczenia.
Kapustę kwaszoną przepłucz pod bieżącą wodą, odciśnij nadmiar soku, lekko posiekaj. Następnie włóż do rondla i zalej taką ilością gorącej wody, aby kapusta była całkowicie przykryta. Doprowadź całość do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj z dodatkiem kilku ziaren ziela i 2-3 liści laurowych ok. 30 minut.
Grzyby przełóż do garnka i zagotuj w wodzie, w której się moczyły. Zbierz ewentualne szumowiny, przelej razem z wywarem do kapusty. Gotuj na małym ogniu bez przykrycia, aż grzyby i kapusta będą zupełnie miękkie.
Masło rozpuść , wlej do kapusty z grzybami. Zamiast masła możesz też użyć oleju. Przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Duś jeszcze 2-3 minuty.
porcji, czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,80 złŹródło: Świat kobiety