Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Karmelowa panna cotta"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12399
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13309
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5645
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12399
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13309
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5645
Składniki
Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Posiekać 12,5 dag cukierków toffi, wrzucić do rondelka. Dodać 40 dag śmietany i cukier puder.
Doprowadzić do wrzenia. Stale mieszając, gotować jeszcze 10 minut na dużym płomieniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, przelać przez sitko.
Do gorącej śmietany dodać spęczniałą żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. Foremki o poj. 130 ml opłukać zimną wodą, napełnić masą śmietanową. Wystudzić. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Posiekać czekoladę, wrzucić do garnka, dolać resztę śmietany i podgrzewać, aż czekolada się stopi. Przestudzić. Ostatnie 4 cukierki pociąć na kawałeczki. Deser wybić z foremek na talerzyki. Posypać kawałkami cukierków. Podawać z sosem czekoladowym.
Czas przygotowania: ok. 25 minut bez chłodzeniaŹródło: Życie na gorąco