Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kawowy stożek"
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5906
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1769
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 126
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5906
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1769
 
            Jak przygotować filety śledziowe z młodymi ziemniakami i sałatką z ogórka?
Odsłon: 126
 
         
        Składniki
Biszkopt: jajka z cukrem ubij na parze. Wsyp mąkę i proszek, lekko wymieszaj. Wylej na okrągłą blachę, piecz 30 min w 180°C. Ostudź, przekrój na 2-3 placki w zależności od pulchności. Nasącz kawą.
Masa: żółtka utrzyj z 5 łyżkami cukru pudru. Białka ubij na sztywno. Śmietanę ubij z 3/4 szklanki cukru pudru, mascarpone wymieszaj z resztą cukru pudru. Dodaj ubitą śmietanę, utarte żółtka i ubite białka, lekko zmiksuj.
Na blatach biszkoptowych układaj warstwami namoczone w kawie podłużne biszkopciki, smarując je masą (ułóż tak, by utworzył się „stożek”). Wierzch posmaruj masą lub polewą czekoladową. Schłodź.
Czas przygotowania: 70 min. Iość porcji: 16. Cena za porcję: 2,70 zł.
Przepis przysłała Anna Góralska z Jabłonowa.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie