Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowy warstwowiec z polewą kajmakową"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 963
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 814
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12559
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 963
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 814
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12559
Składniki
Ciastka połam na niewielkie kawałki. Włóż je do 4 szerokich szklanek. Skrop kawą i likierem kawowym. Wstaw do lodówki. Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka utrzyj z połową cukru w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Masę jajeczną wymieszaj z serkiem mascarpone.
Białka ubij, powoli dosypując resztę cukru. Pianę z białek wymieszaj z masą serową. Dodaj kawałeczki czekolady.
Banany obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Odłóż trochę do dekoracji, a resztę bananów rozłóż na ciastkach. Przykryj je kremem. Schładzaj ok. 2 godzin.
Cukierki stop razem ze śmietaną, cały czas mieszając. Powstałą polewę kajmakową przestudź. Polej nią wierzch deseru. Udekoruj odłożonymi bananami oraz wiórkami czekoladowymi.Źródło: Naj