Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kawowy warstwowiec z polewą kajmakową"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34163
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1368
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Ciastka połam na niewielkie kawałki. Włóż je do 4 szerokich szklanek. Skrop kawą i likierem kawowym. Wstaw do lodówki. Czekoladę posiekaj. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek.
Żółtka utrzyj z połową cukru w gorącej kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, zdejmij ją i ubijaj dalej, aż wystygnie. Masę jajeczną wymieszaj z serkiem mascarpone.
Białka ubij, powoli dosypując resztę cukru. Pianę z białek wymieszaj z masą serową. Dodaj kawałeczki czekolady.
Banany obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Odłóż trochę do dekoracji, a resztę bananów rozłóż na ciastkach. Przykryj je kremem. Schładzaj ok. 2 godzin.
Cukierki stop razem ze śmietaną, cały czas mieszając. Powstałą polewę kajmakową przestudź. Polej nią wierzch deseru. Udekoruj odłożonymi bananami oraz wiórkami czekoladowymi.Źródło: Naj