Do góry

Desery Przepis na:

Key lime pie

Key lime pie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 481

Ciasto limonkowe - bardzo ciekawe smakowo :)

Składniki

  • 16 maślanych herbatników
  • 55 gram masła 82%
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 300 ml śmietanki 36%
  • skórka i sok z 4 limonek + 3 limonki do dekoracji
  • 400 g schłodzonego, słodzonego, skondensowanego mleka w puszce
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Key lime pie

Przygotowanie

  1. Rozdrabniamy herbatniki na okruchy

  2. Masło roztapiamy, dodajemy do niego okruszki i mieszamy. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy ok. 23 cm i dociskamy palcami do dna. Pieczemy 10 min. w temp. 160 C.

  3. Limonki dokładnie myjemy w gorącej wodzie i ścieramy na tarce, na drobnych oczkach. Starte limonki kroimy na pół i wyciskamy z nich sok. Za pomocą miksera mieszamy żółtka na jednolitą masę i dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy. Do masy dolewamy sok, i dodajemy startą skórkę z limonki. Mieszamy ok. 3 min.

  4. Nadzienie przekładamy do upieczonej bazy z herbatników , i pieczemy 15 min. w temp. 160 C. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy bitą śmietanę, na koniec dodajemy łyżkę cukru i mieszamy. Śmietanę rozprowadzamy po cieście. Ciasto dekorujemy plastrami limonki. Następnie odstawiamy do schłodzenia na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń