Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. U mnie w domu to ciasto odgrywa szczególną rolę, gdyż było jednym z pierwszych, które sama zrobiłam.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336553
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3254
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422323
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2322
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336553
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3254
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422323
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2322
Składniki
Rozmrożone ciasto francuskie wykładamy na blasze i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką, powoli wlewając zimne mleko. Pozostałe mleko gotujemy z masłem i cukrami waniliowymi. Po zagotowaniu się mleka wlewamy powoli masę żółtkową i mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy budyniowej. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy na pół(po ostudzeniu) i przekładamy wystudzoną masą budyniową. Posypujemy cukrem pudrem z wierzchu Przechowujemy w lodówce.