Do góry

Desery Przepis na:

Klasyczna napoleonka

Klasyczna napoleonka

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 999

Dodano:

Odsłon: 2687

Napoleonka jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. U mnie w domu to ciasto odgrywa szczególną rolę, gdyż było jednym z pierwszych, które sama zrobiłam.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozmrożone ciasto francuskie wykładamy na blasze i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką, powoli wlewając zimne mleko. Pozostałe mleko gotujemy z masłem i cukrami waniliowymi. Po zagotowaniu się mleka wlewamy powoli masę żółtkową i mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy budyniowej. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy na pół(po ostudzeniu) i przekładamy wystudzoną masą budyniową. Posypujemy cukrem pudrem z wierzchu Przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń