Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. U mnie w domu to ciasto odgrywa szczególną rolę, gdyż było jednym z pierwszych, które sama zrobiłam.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1465
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1465
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Składniki
Rozmrożone ciasto francuskie wykładamy na blasze i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką, powoli wlewając zimne mleko. Pozostałe mleko gotujemy z masłem i cukrami waniliowymi. Po zagotowaniu się mleka wlewamy powoli masę żółtkową i mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy budyniowej. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy na pół(po ostudzeniu) i przekładamy wystudzoną masą budyniową. Posypujemy cukrem pudrem z wierzchu Przechowujemy w lodówce.