Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka jest ciastem szybkim i łatwym w przygotowaniu, nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych. U mnie w domu to ciasto odgrywa szczególną rolę, gdyż było jednym z pierwszych, które sama zrobiłam.
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17014
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2453
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4625
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1784
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17014
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2453
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4625
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1784
Składniki
Rozmrożone ciasto francuskie wykładamy na blasze i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. W tym czasie odlewamy 3/4 szklanki zimnego mleka. Ucieramy żółtka z cukrem i mąką, powoli wlewając zimne mleko. Pozostałe mleko gotujemy z masłem i cukrami waniliowymi. Po zagotowaniu się mleka wlewamy powoli masę żółtkową i mieszamy do momentu uzyskania gęstej masy budyniowej. Studzimy. Ciasto francuskie kroimy na pół(po ostudzeniu) i przekładamy wystudzoną masą budyniową. Posypujemy cukrem pudrem z wierzchu Przechowujemy w lodówce.