Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczna sałatka z pomidorów i mozzarelli"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22621
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44735
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22621
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14940
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4722
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44735
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 682
Składniki
Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. W tym czasie pomidory umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w grubsze plasterki. Tak samo pokrój mozzarellę.
Na talerzach ułóż plasterki sera oraz pomidorów. Uformuj z nich dekoracyjne rozety. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Posyp nimi sałatkę. Podawaj ją z kawałkiem pszennej bułki.
Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, między plasterki sera i pomidorów włóż cienkie plastry szynki parmeńskiej albo dodatkowo skrop warzywa i ser octem balsamicznym. Znakomitym dodatkiem do sałatki będzie także sos pesto. Aby go przygotować, opłucz 2 pęczki bazylii, oderwij listki od gałazek. Wrzuć je do malaksera. Dodaj 2 obrane ząbki czosnku, 4–5 łyżek startego parmezanu, 4 łyżki uprażonych orzeszków piniowych oraz ok. 1/3 szkl. oliwy.
Całość miksuj chwilę, aż wszystkie dobrze się połączą i powstanie gęsty sos. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Sos pesto możesz podawać również do pieczonych mięs albo serwować z makaronem.Źródło: Naj