Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczna sałatka z pomidorów i mozzarelli"
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 348
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1207
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1268
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13417
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 348
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1207
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1268
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13417
Składniki
Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. W tym czasie pomidory umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w grubsze plasterki. Tak samo pokrój mozzarellę.
Na talerzach ułóż plasterki sera oraz pomidorów. Uformuj z nich dekoracyjne rozety. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Posyp nimi sałatkę. Podawaj ją z kawałkiem pszennej bułki.
Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, między plasterki sera i pomidorów włóż cienkie plastry szynki parmeńskiej albo dodatkowo skrop warzywa i ser octem balsamicznym. Znakomitym dodatkiem do sałatki będzie także sos pesto. Aby go przygotować, opłucz 2 pęczki bazylii, oderwij listki od gałazek. Wrzuć je do malaksera. Dodaj 2 obrane ząbki czosnku, 4–5 łyżek startego parmezanu, 4 łyżki uprażonych orzeszków piniowych oraz ok. 1/3 szkl. oliwy.
Całość miksuj chwilę, aż wszystkie dobrze się połączą i powstanie gęsty sos. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Sos pesto możesz podawać również do pieczonych mięs albo serwować z makaronem.Źródło: Naj