Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Klasyczna sałatka z pomidorów i mozzarelli"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 76
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3318
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 76
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3318
Składniki
Mozzarellę przełóż na sitko i pozostaw tak, aż ocieknie z zalewy. W tym czasie pomidory umyj, wytrzyj do sucha, pokrój w grubsze plasterki. Tak samo pokrój mozzarellę.
Na talerzach ułóż plasterki sera oraz pomidorów. Uformuj z nich dekoracyjne rozety. Lekko posyp solą oraz pieprzem. Skrop oliwą. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Posyp nimi sałatkę. Podawaj ją z kawałkiem pszennej bułki.
Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, między plasterki sera i pomidorów włóż cienkie plastry szynki parmeńskiej albo dodatkowo skrop warzywa i ser octem balsamicznym. Znakomitym dodatkiem do sałatki będzie także sos pesto. Aby go przygotować, opłucz 2 pęczki bazylii, oderwij listki od gałazek. Wrzuć je do malaksera. Dodaj 2 obrane ząbki czosnku, 4–5 łyżek startego parmezanu, 4 łyżki uprażonych orzeszków piniowych oraz ok. 1/3 szkl. oliwy.
Całość miksuj chwilę, aż wszystkie dobrze się połączą i powstanie gęsty sos. Polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Sos pesto możesz podawać również do pieczonych mięs albo serwować z makaronem.Źródło: Naj