Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 109
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1219
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 206
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 109
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1219
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 206
Składniki
Sliwki myjemy, przekrawamy i wyjmujemy pestki. 1/2 l wody gotujemy, dodajemy margarynę. Wrzatkiem zalewamy makę i energicznie mieszamy. Wyrabiamy ciasta.
Z ciepłego ciasta formujeny waeczki i kroimy jak na kopytka. Każką porcję rozpłaszczam, na środku kładziemy połówkę śiwki i formujemy knedle. Wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Masło roztapiamy w rondeku, polewamy knedle i dekorujemy bitą śmietaną.