Do góry

Desery Przepis na:

Kokosowe krążki

Kokosowe krążki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Kokosowe krążki"

Składniki

  • 1 mały ananas
  • 600 ml soku ananasowego
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 6 dag cukru
  • 4 łyżki białego wina deserowego
  • 2 gałązki miety
  • 1 litr oleju do głębokiego smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kokosowe krążki

Przygotowanie

  1. Ananas obierz, wytnij twardy środek. Miąższ pokrój w plasterki. W garnku zagotuj sok ananasowy. Włóż plasterki ananasa i gotuj je 1–2 minuty. Odstaw na 30 minut. Potem wyjmij i dobrze osusz. Jajko wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Plasterki ananasa najpierw panieruj w jajku z mąką, a następnie obtocz w wiórkach kokosowych.

  2. Olej rozgrzej w garnku o grubym dnie albo we frytownicy. Włóż plasterki anansa i smaż 1–2 minuty z każdej strony. Wyjmij i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

  3. W metalowej miseczce wymieszaj żółtka z cukrem. Postaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj, dolewając wino, aż sos podwoi swoją objętość. Zdejmij z kąpieli wodnej i ubijaj dalej, aż sos przestygnie. Polej nim ananasowe krążki. Przed podaniem posyp je posiekaną miętą.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń