Do góry

Desery Przepis na:

Kostki z bakaliami

Kostki z bakaliami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Kostki z bakaliami"

Składniki

  • 15 dag pistacji
  • 1/2 szkl. mleka
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 12 dag masła (ew. margaryny)
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 10 dag suszonej żurawiny (albo suszonych wiśni)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kostki z bakaliami

Przygotowanie

  1. Pistacje grubo posiekaj. Mleko wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj dalej jeszcze ok. 10 minut. Potem dodaj masło oraz kakao.

  2. Mleko w proszku przesyp do drugiego większego garnka, wymieszaj je z przesianym kakao oraz pistacjami i żurawiną. Cienkim strumieniem wlej mleko z cukrem oraz masłem. Podgrzewaj na małym płomieniu ok. 10 minut. Ciągle mieszaj, by masa nie przypaliła się.

  3. Gdy masa czekoladowa będzie już gęsta, wlej ją na półmisek opłukany zimną wodą. Równomiernie rozsmaruj. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przed podaniem czekoladę pokrój w kosteczkę.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń